De Carlijn van de hoofdklasse B

Wat een fantastische dagen zijn dit toch. Een week terug maakte ik mezelf wijs dat ik niet zoveel zou kijken van de Olympische Spelen – ik heb meer met de Zomerspelen. Maar nu we er middenin zitten, wil ik er geen moment van missen. Het is dat ik af en toe moet werken, mijn kinderen in leven dien te houden en een vriend heb die absoluut niets met sport heeft. Anders zou ik niet voor de tv weg te slaan zijn.

En wat worden we verwend. Deze Spelen hebben echt alles in zich wat sport zo mooi maakt. Het zenuwslopende wachten van Ireen Wüst na haar toptijd op de 1.500 meter. De tranen van Jorien ter Mors om haar overleden vader na haar zege op de 1.000 meter. De ongelooflijke derde keer winst op rij op de 5 kilometer voor levende legende Sven Kramer. En het onverwachte zilver voor shorttrackster Yara van Kerkhof die koelbloedig overal tussendoor glipte.

Maar de grootste verrassing vond gelijk de eerste dag (oké, de curlingers waren stiekem al op dag -1 begonnen) plaats. Drie Nederlandse meiden op het podium van de drie kilometer. Drie medailles in één klap. En de gouden was niet voor Ireen Wüst of Antoinette de Jong. Nee, die gouden plak was voor Carlijn Achtereekte. Carlijn Achtereekte uit Lettele. Het mooie Lettele. Het dorp waar we op de fiets naartoe kunnen. Het dorp waar we allemaal weleens een pannenkoek hebben gegeten. Het dorp waar ieder van ons wel een kennis of familielid heeft wonen. Ook het dorp van de rebelse koe Hermien, die inmiddels naar een ‘rusthuis’ is gebracht. Wat waarschijnlijk net zoiets is als de ‘kinderboerderij’ waar vroeger onze konijnen en cavia’s naartoe gingen …

Lettele dus. Zaterdagavond mogen wij bij ze op bezoek. En Lettele is zonder twijfel de torenhoge favoriet. Ze hebben een heel arsenaal aan sterke wapens in huis: kracht, snelheid, samenspel, ervaring, individuele klasse, doorzettingsvermogen, een trouwe achterban en niet te vergeten een toptrainer (Henk, leuk dat je dit leest :-)). Maar dat betekent niet dat ze onverslaanbaar zijn. Ze staan gedeeld eerste en gaan vol voor het kampioenschap. Wij staan gedeeld laatste en gaan vol voor handhaving. Bij ons allebei ligt er dus flink wat druk op de schouders. Lettele liet dit seizoen al eens zien daar niet zo goed mee om te kunnen gaan. Tegen titelconcurrent Pacelli – toen ze een belangrijke stap konden zetten – gingen ze met 29-18 hard onderuit. Er gloort dus hoop aan de horizon.

Vóór zaterdag had niemand verwacht dat Carlijn Achtereekte uit Lettele een gouden plak zou ophalen in Pyeongchang. Voor komende zaterdag zal niemand ook maar een cent geven voor onze kansen tegen Lettele. Maar laten wij ons dit weekend nou eens ontpoppen tot de Carlijn van de hoofdklasse B. Hoe mooi zou dat zijn?

Zaterdag 17 februari, 19.30 uur, de Uutvlog in Bathmen

Jolien