Simone blaast damesvoetbal SC Wesepe nieuw leven in

14 december 2022 – Jolien Koerhuis

Na twee eerdere oplevingen in de jaren 70 en rond 2010 is er vanaf dit seizoen wederom damesvoetbal bij SC Wesepe. Simone Oosterkamp was er twaalf jaar terug bij toen het vorige damesteam opgericht werd. Die ploeg van toen bestaat niet meer, maar Simone besloot het nu gewoon nog een keer te proberen. “Na een potje tussen de ouders en kinderen begon het weer te kriebelen.”

“Mijn zoons Sep en Jim zitten hier allebei op de voetbal”, vertelt Simone. “Afgelopen zomer speelden ze als seizoensafsluiting een wedstrijd tegen de ouders. Daar deed ik ook aan mee. Toen begon het toch wel weer heel erg te kriebelen.” En Simone was niet de enige bij wie de voetbalvlinders begonnen te fladderen. Meer moeders raakten enthousiast en na een oproepje in verschillende appgroepen was het damesteam 2.0 binnen no-time bij elkaar. Simone: “Eén van die appgroepen was het oude damesvoetbalteam. Een heel aantal van hen zag het wel zitten om weer te gaan voetballen. Samen met enkele nieuwe speelsters hebben we nu een clubje van zo’n twaalf dames. Sommigen kunnen heel aardig voetballen, anderen hebben geen enkele ervaring. Dat maakt allemaal niks uit, iedereen is welkom.”

Poule van trainers

Simone en consorten trainen iedere woensdag van 20.00 tot 21.00 uur op de Muggert. “We beginnen meestal met wat oefeningen en sluiten af met een partijtje. En dat gaat best fanatiek, hoor. Iedereen gaat er vol voor, dat maakt het ook zo leuk. Ik hou van dat competitieve in combinatie met de gezelligheid die een teamsport met zich meebrengt. We hebben alleen nog geen vaste trainer. Af en toe verzorgt Marlies Schreur de training, zij geeft ook training aan de mini’s. Andere keren pakken we het zelf op. Maar het zou mooi zijn als we een kleine poule kunnen maken met trainers die wat meer ervaring hebben en ons af en toe wat willen bijleren.”

Geen verplichtingen

De dames trainen sinds september van dit jaar. Ze begonnen met z’n vijven en elke week sloten er nieuwe speelsters aan. Inmiddels zijn ze dus met z’n twaalven. Wedstrijden hebben ze nog niet gespeeld, al is de eerste uitnodiging om deel te nemen aan een zaaltoernooi eind december al wel binnen. “Ik ben in 2014 gestopt met voetballen toen ik zwanger was van mijn oudste zoon. Inmiddels heb ik drie kinderen. Ik wil niet meer de verplichting hebben om iedere zondag competitie te spelen. Wel willen we af en toe een oefenwedstrijd plannen en wellicht gaan we op den duur deelnemen aan de 7×7-competitie. Dan speel je eenmaal per maand een wedstrijd op de vrijdagavond.”

Meetrainen?

Het damesvoetbalteam bestaat op dit moment uit twaalf speelsters: Anniek Lammers, Djulita Timmermans, Elien Kemper, Emy Meurer, Ilka Brouwer, Indi Overmars, Kelly Grolleman, Kelly van der Horst, Mariska Hiethaar, Nikki Bosch, Nikki Kolkman en Simone Oosterkamp.

Wil je ook eens meetrainen? Spreek Simone of een van de andere speelsters aan of kom gewoon eens langs op een woensdagavond. Ook trainers zijn van harte welkom zich te melden.


Hoe het damesvoetbal bij SC Wesepe ooit begon …

In de jaren 70 was er voor het eerst damesvoetbal bij SC Wesepe. Vier seizoenen lang werd er fanatiek gespeeld, maar door afnemend animo werd de ploeg in 1975 opgeheven. Op enkele meisjes bij de pupillen en junioren na was voetbal in Wesepe in de jaren daarna vooral weer een mannensport. Tot er in 2010 plotseling een nieuw damesteam werd opgericht. Ook toen was Simone Oosterkamp een van de initiatiefnemers. Simone: “Ik heb altijd gehandbald, eerst bij Overwetering, later bij Wesepe. Door een hardnekkige schouderblessure, waar ik in 2009 aan geopereerd ben, moest ik daarmee stoppen. Ik miste het spelletje al gauw. Daarom ging ik op zoek naar een andere sport waarin je én met een bal bezig bent én in teamverband speelt. En het moest natuurlijk te doen zijn met mijn versleten schouder. Toen kwam ik al snel uit bij voetbal.”

Voor vrouwen was er echter geen mogelijkheid om te voetballen bij SC Wesepe. Samen met enkele andere potentiële voetbalsters sprak Simone op de nieuwjaarsreceptie van 2010 daarover met Hans Ruiter. “We zaten een beetje te ouwehoeren en opeens riep hij: ‘Goed, als je elf dames bij elkaar weet te krijgen, dan ga ik jullie training geven.’ Binnen de kortste keren hadden we zo’n twintig speelsters bij elkaar en begonnen we. Ik moest de eerste maanden van de kant toekijken vanwege mijn blessure, maar sloot daarna ook aan. Al snel gingen we competitie spelen. Hans heeft ons het eerste halfjaar training gegeven, later nam Eric Bosch dat van hem over. Bernadette Ogink ondersteunde hem tijdens trainingen en wedstrijden. Dat waren mooie tijden, op het veld, maar ook zeker daarbuiten.”

Simone stopte met voetballen toen ze zwanger was van haar oudste zoon Sep in 2014. “Het team ging nog een jaar of twee door. Inmiddels hadden we de samenwerking met de dames van Heeten gezocht. Er stopten helaas steeds meer dames, waardoor het team uiteindelijk werd opgeheven en er rond 2016 geen damesvoetbal meer was in Wesepe. Maar het begon dit jaar dus weer te kriebelen. En niet alleen bij mij. Net zo snel als de vorige keer hebben we ook ditmaal een team bij elkaar gekregen. Het is heerlijk om weer te voetballen!”