Voor spek en bonen én toch druk op onze schouders

Stand dames 1 d.d. 30-03-2017We spelen al een tijdje voor spek en bonen mee in de hoofdklasse B. De bovenste plekken zijn uit zicht en handhaving was al geruime tijd een feit. En dat laatste is maar goed ook, want onze serie wedstrijden van de afgelopen maanden is niet echt denderend te noemen. Onze laatste zege dateert van 4 februari: een magere 19-20 overwinning op Houten. Daarna pakten we nog een puntje tegen HVBS (25-25), maar dat voelde meer als een nederlaag. De overige wedstrijden gingen verloren en meestal volgens eenzelfde verloop: vijftig minuten ging de wedstrijd gelijk op waarna in de slotfase de tegenstander de punten opeiste. Dat kan én moet anders in de laatste wedstrijd. En daar zit me toch een potje druk op!

Dat is niet alleen vanwege onze slechte reeks, maar ook omdat onze buurvrouwen in de penarie zitten. Wij doen het misschien niet best, maar bij Heeten is het echt huilen met de pet op. Op dit moment staan ze op de voorlaatste plek. Die elfde stek is nog geen garantie voor een nieuw jaar hoofdklasse, maar dat kan via de nacompetitie nog wel bereikt worden. Stijgen kan Heeten niet meer op de ranglijst, maar zakken naar de laatste plek – ‘goed’ voor rechtstreekse degradatie – kan nog wel. Op die plek staat nu Groessen. En laat dat nou net onze tegenstander van aanstaande zaterdag zijn.

Voor Groessen leek degradatie slechts een kwestie van tijd, maar dankzij een krappe en knappe 22-21 zege op HVBS vorige week gloort er toch nog hoop voor de Gelderse ploeg. Winnen zij van ons en verliest Heeten van nummer 3 E&A2, dan eindigen ze vanwege een gunstiger doelsaldo als elfde en degradeert Heeten dus direct naar de eerste klasse.

Eigenlijk maakt het ons bar weinig uit wie er wel of niet degradeert. We gunnen beide ploegen een langer verblijf in onze mooie hoofdklasse. Toch hebben we een lichte voorkeur voor Heeten. Puur om het feit dat het onze buurvrouwen zijn en we daarmee volgend jaar een prachtige regionale hoofdklasse krijgen. Onlangs is Nieuw Heeten uit de tweede divisie gedegradeerd en speelt volgend seizoen dus ook in de hoofdklasse. Daar komt Overwetering of Broekland vanuit de eerste klasse nog bij, want één van die twee ploegen pakt komend weekend het kampioenschap. Dat wordt dus een heel mooie Sallandse hoofdklasse, en ja, daar hoort Heeten toch eigenlijk gewoon bij.

We gaan ons uiterste best doen tegen Groessen, een beetje voor Heeten, maar toch voor 90% voor onszelf. Want zoals onze Elke een paar weken terug al verzuchtte: “Ik ben wel een keer klaar met verliezen.” Dat gevoel heerst bij ons allemaal. Ook al spelen we niet voor de titel of hoeven we niet te knokken tegen degradatie, winnen is veruit het leukste van het hele spelletje. Een overwinning hebben we ontzettend nodig om het seizoen positief af te sluiten. Ook al staan zaterdagavond de bitterballen voor ons klaar, een overwinning smaakt altijd beter.

PS Niet alleen onder in de hoofdklasse is het spannend, ook in de top is het billenknijpen. Havas en MIC vechten zaterdagavond in een rechtstreeks duel uit wie kampioen wordt. Zeker iets om in de gaten te houden!

Jolien